Klienta je potřeba zadat na každém projektu. V případě interních projektů zadejte jako klienta název vaší firmy. 

Jak vytvořit nového klienta

Existují dva způsoby: 

  • klienta vytvoříte v průběhu založení projektu
  • klienta vytvoříte samostatně mimo založení projektu

Vytvoření klienta samostatně mimo založení projektu

V horní liště vyberte Clients a následně klikněte na tlačítko Add a new Client. 

Následně zadejte do políčka název klienta.

Měli byste vědět:
Ještě než založíte prvního klienta, doporučujeme nejprve nadefinovat činnosti / role, které klientovi poskytujete. Jde například o Projektové řízení, Grafický design, Analýza projektu. Nebo to můžou být role typu Senior Designer, Art Director, PPC specialista. Jak na to vám poradím v článku - jak vytvořit novou činnost / roli.

Proč je výhodné nejprve vytvořit činnosti / role, které klientovi na projektech budete poskytovat a teprve poté založit nového klienta?

Protože díky tomu můžete hned vytvořit hodinové sazby, které danému klientovi účtujete za jednotlivé činnosti / role. My si to budeme pamatovat a až budete vytvářet nový rozpočet pro klienta v rámci vytváření nového projektu, vyberete už jen jednotlivé činnosti / role a my automaticky doplníme hodinové sazby, které mu účtujete. 

Může se stát, že poskytujete různé činnosti / role pro jednotlivé klienty. Proto až budete následně vytvářet nového klienta, uvidíte všechny tyto činnosti / role pod daným klientem. Vy ale zadejte hodinové sazby jen k těm činnostem / rolím, které poskytujete danému klientovi. Stejně jako je tomu na obrázku výše. Ty činnosti / role, které klientovi neposkytujete, nechte prázdné. 

Jak změnit název klienta nebo jeho hodinové sazby?

Začněte tím, že v horní liště vyberete Clients a ve výpisu klikněte na název klienta. Tím se dostanete do jeho detailu, kde kliknete vpravo nahoře na tlačítko Edit Client. 

Co znamená deaktivace klienta (Deactivate Client)?

Aby se vám daný klient už zobrazoval ve výběru klientů v 1. kroku vytváření nového projektu. Protože jste s ním ukončili spolupráci. Kdybyste totiž klienta smazali, tak přijdete o všechny data, která se k němu vážou, včetně projektů, které jste pro něj vytvořili. 

Jak duplikovat klienta a kdy je to výhodné?

V horní liště vyberte Clients a následně klikněte na tlačítko Add a new Client. Následně klikněte ve žlutém pruhu na Duplicate Client a vyberete existujícího klienta, jehož nastavení chcete duplikovat. 

Proč je to výhodné? 

Pokud všem klientům účtujete stejné hodinové sazby za všechny činnosti a role. Potom je mnohem rychlejší vytvářet nové klienty přes duplikaci než kdybyste museli manuálně vyplnit hodinové sazby každému klientovi samostatně. 

Did this answer your question?